
Βιβλιοθήκες
Θα περίμενε κανείς ότι οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας προέρχονται κυρίως από περιβαλλοντικούς οργανισμούς και νομοθετικούς φορείς.
Ωστόσο, οι βιβλιοθήκες δύναται να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού τους για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας.
Ως κέντρα πληροφόρησης, μάθησης και κοινοτικής δράσης έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν πολλά εργαλεία και πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη κοινωνική ευαισθητοποίηση.
Οι βιβλιοθήκες έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν, να διατηρούν και να προβάλλουν έγκυρη πληροφορία σχετικά με τη βιοποικιλότητα, τα απειλούμενα είδη και τις επιπτώσεις της λαθροθηρίας.
Ειδικότερα, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, και ιδιαίτερα όσες βρίσκονται σε τοποθεσίες που συνδέονται με την επικινδυνότητα της λαθροθηρίας και την προστασία ειδών της άγριας ζωής [1] μπορούν να ενημερώσουν την τοπική κοινότητα ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, οι βιβλιοθήκες αποτελούν ιδανικοί χώροι για την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων. [2]
- Σεμινάρια και ομιλίες σε συνεργασία με ΜΚΟ και φορείς που ασχολούνται με την προστασία απειλούμενων ειδών,
- Προβολές ντοκιμαντέρ με θέμα τις επιπτώσεις της λαθροθηρίας και
- Βιωματικά εργαστήρια για τη φύση και το περιβάλλον
Μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να καλλιεργήσουν οικολογική συνείδηση και σεβασμό προς το περιβάλλον.
Ένα ακόμη εργαλείο που μπορούν να αξιοποιήσουν όλες οι βιβλιοθήκες ως οργανισμοί πληροφόρησης είναι τα προγράμματα πληροφοριακής παιδείας.
Η πληροφοριακή παιδεία δεν αφορά μόνο στην ικανότητα εύρεσης πληροφοριών, αλλά και στην κριτική αξιολόγηση και υπεύθυνη χρήση τους. [3]
Διδάσκοντας στους πολίτες πώς να συνδυάζουν τις πληροφορίες για περιβαλλοντικά ζητήματα, να αναγνωρίζουν την αξία των επιστημονικά τεκμηριωμένων πηγών και να καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις της παραπληροφόρησης, οι βιβλιοθήκες συμβάλλουν στην καλλιέργεια και προαγωγή ενημερωμένων και ενεργών πολιτών.
Η βιβλιοθήκη, ως θεσμός που ενθαρρύνει τη δια βίου μάθηση και την ενεργό κοινωνική εμπλοκή, μπορεί, με τα μέσα που διαθέτει, να συμβάλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας.
Μέσα από
- την ανάπτυξη της πληροφοριακής παιδείας,
- την παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης και
- τη διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης,
μπορεί να αποτελέσει δυναμικό ερέθισμα για την προστασία της φύσης και των ειδών που απειλούνται.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
[1] Akeroyd, J. R., & Page, J. N. (2011). Conservation of High Nature Value (HNV) grassland in a farmed landscape in Transylvania, Romania. Contributii Botanice, 46, 57-71. Retrieved from: https://shorturl.at/0ZDCH
[2] Kuhlthau, C. C. (2025). Seeking meaning: A process approach to library and information services. Bloomsbury Publishing USA. Retrieved from: https://shorturl.at/hdwxC
[3] Secker, J., & Coonan, E. (2012). ANCIL: a new curriculum for information literacy: case study. Godwin, P. and J. Parker. Information Literacy Beyond Library, 2, 171-90. Retrieved from: https://shorturl.at/3nWx5